maandag 24 maart 2008

Lente 2008



Eindelijk het is weer lente. Elke morgen bij het opstaan is het eerste wat we doen, even een glimp naar buiten werpen. Tot onze grote verbazing kregen we een winters plaatje voor ogen. Mooi om te zien, maar eigenlijk hadden we meer zin in een stralende zon die de jonge scheuten in de tuin zeer goed zouden doen. In de plaats daarvan ligt er nu een deken van sneeuw overheen. De toppen van de bamboe waren zodanig zwaar beladen met sneeuw dat de toppen de grond bereikten of op de toppen van de onderstaande planten lagen te rusten.


Gewapend met een lange bamboestok hebben we de toppen ontdaan van de sneeuw, zodat de bamboe weer zijn oorspronkelijke houding aan kon nemen.


Voor zover het zichzelf nu laat zien, is er geen schade aan de rest van de planten of bomen. Enkele jaren geleden hebben we te maken gehad met plakkerige sneeuw en daarover heen een stevige zuidweste wind. Daardoor zijn enkele Eucalyptusbomen ontworteld die bezweken onder het gewicht van de sneeuw en de sterke wind die het laatste zetje gaf.


Dit keer hebben we meer geluk met als resultaat, een paar mooie kerstplaatjes.


maandag 17 maart 2008

Bamboe


Onze jungletuin is geheel omringd met verschillende soorten bamboe. Dit geeft een ideale bescherming tegen wind, zon en eventuele indringers. Het is een uitdaging voor iemand die zich een weg probeert te banen door de brede strook die bestaat uit bamboe.
Zeker wanneer je de knapen tegen het lijf loopt zoals te zien is op de foto. Het gaat hier om de Phyllostachys Vivax die altijd een blikvanger is voor onze tuinbezoekers.
Zoals gezegd een echte blikvanger maar ook windvanger. Met zijn 8 meter hoogte krijgt hij de laatste jaren heel wat te verduren en regelmatig zien we dan ook dat er verschillende zijn scheefgewaaid. Het enige wat we doen is de zaag ter hand nemen en hem afzagen. De oogst is een prachtige stevige paal waar leuke dingen van te maken zijn. Zo maken we er schuttingen van die kunnen dienen als windvanger. Of vele andere creatieve voorwerpen.
De bamboe maakt zich ook heel nuttig als slaapplaats of toevluchtsoord voor verschillende soorten vogels als ze achterna worden gezeten door een van de vele roofvogels hier in de buurt. De gevallen bladeren dienen een prachtige en warme slaapplaats voor allerlei beestjes die een winterslaap houden. Ook bedekken we vele soorten planten die vorstgevoelig zijn met het afgevallen bamboeblad.
Kortom: de bamboe geeft een zeer behaaglijk gevoel in onze jungle tuin. In ons gastenboek wordt vaak gevraagd naar de Panda's.

zaterdag 15 maart 2008

Magnolia

We hebben 3 grote Magnolia's en 1 kleine in de tuin staan. De 3 grote zijn Magnolia Grandiflora maar daarover later in het jaar meer. We zijn er inmiddels achter dat de kleine dus ook een Magnolia is. Hij staat nu al in volle bloei en heeft heerlijk geurende grote witte bloemen. Eerst lijken het wel katjes.

Op internet gezien dat er vele soorten Magnolia's zijn dus het is veel werk om erachter te komen hoe deze soort heet. Misschien weet een lezer het wel?

vrijdag 14 maart 2008

Kikker(dril)

Nog een voorbode van de lente: kikker(dril). We hoorden de kikkers al een poosje kwaken 's avonds, maar sinds gisteren ligt er nu ook kikkerdril in de vijver. Dat moet dan het kikkerdril zijn van de bruine kikker. Die legt het eerst. De groene kikker geeft pas in mei kikkerdril. Ook zien we lange snoeren met kikkerdril maar dit is dan weer van de pad. Alles zit rondom de planten gewikkeld.

Gisteravond laat was het aan het regenen maar we zijn toch even wezen kijken bij de vijver. Gewapend met zaklicht en onder de paraplu hebben we de bedrijvigheid van de kikkers/padden bekeken. We voelden ons net voyeurs! Het was een gekwaak van jewelste en ook krioelden de kikkers lustig over elkaar heen. Soms zaten er zelfs 3 op elkaar! Wat zou daar van komen? We hebben zeker 10 kikkers geteld en als het goed is, zitten er ook nog kikkers in het vijvertje bij de oprit en in de kikkerpoel achter in de tuin.

dinsdag 11 maart 2008

Helleborus

Een prachtige plant, de Helleborus oftewel kerstroos, behorend tot het Nieskruid. Alleen die van ons.....???? De Helleborus op de foto hebben we al een aantal jaren maar er zit weinig groei in. Wel kwam er deze winter zomaar een bloem aan.

Nadat we de plant gekocht hadden, hebben we hem in de volle grond gezet in de kruidentuin bij de achterdeur. Hij stond daar redelijk beschut tegen zon en wind. Hij groeide echter voor geen meter. Eind vorig jaar hebben we de kruidentuin opgeheven omdat we er (te)veel werk aan hadden en omdat het zevenblad er nogal hard groeide. Alles ondergespit, de bollen zijn wel bewaard gebleven evenals de Magnolia en varens. We hebben er gras gezaaid en langs de rand Lavendelplantjes gezet, die langs de hele lijn staan aan de achterkant van ons huis.

De Helleborus ging in een pot (zie foto), maar ook daarin groeit hij niet. Wel kregen we dus 1 bloem. Binnenkort kan hij weer de volle grond in, meer in het zonnetje. We hebben er nog 3 plantjes bijgekocht die hopelijk allemaal voor mooie bloemen gaan zorgen komende winter.

zondag 9 maart 2008

De eerste pad


De paddentrek vindt jaarlijks plaats van eind februari tot midden april. In deze periode trekken de padden van hun overwinteringsplaatsen naar hun voortplantingsplaatsen, dit het liefst bij een temperatuur boven 7°C. Hun voortplantingsplaats is bijna altijd het water waar ze zelf geboren zijn.
Elk jaar weer krioelt onze vijver van de jonge padden.
Deze pad kijkt nog wat suf uit zijn ogen, zo lijkt het, maar het is gewoon de hoogste tijd om zorg te dragen voor nakomelingen.
Het is overigens wel de eerste dit jaar, die zich een weg baant over ons gazon achter het huis.
We zijn verheugd dat de padden zich hier thuis voelen. Ze zijn een van onze medewerkers die zorg dragen dat onze Hosta's niet te veel lijden onder de slakken. Voor de pad is een slak een lekkernij evenals voor de egels, die hier in de tuin ook gemakkelijk een plekje weten te vinden om hun winterslaap te houden en zelfs hun nakomelingen groot weten te brengen.
Veel van onze tuinbezoekers staan dan ook vaak versteld van de prachtige bladeren die de Hosta's weten te tonen en nauwelijks zijn aangevreten.

Bananenplanten


Bij ons in de tuin staan er 4 grote bananenplanten met elk wat uitlopers. Helaas staan ze er nu niet zo mooi bij, het is een triest gezicht (zie de foto rechts). Tegen de vorst worden ze ingepakt met noppenfolie en de oude bladeren van de plant leggen we aan de voet van de plant. Ze zijn nu weer even tijdelijk bevrijd van hun jasje.
Elk jaar groeiden er kleine banaantjes aan de grotere planten, maar helaas sterven ze dan na de bloei af. Ze zijn niet eetbaar, maar de vlinders en andere insecten zijn er dol op. Gelukkig staan er dan weer genoeg jongere scheuten naast zodat we elk jaar weer flinke planten hebben die toch het junglegevoel geven. Tenminste, die reactie krijgen we vaak.

donderdag 6 maart 2008

Krokus


We zijn weer terug na een lang weekend Barcelona gedaan te hebben. Een mooie stad met veel bezienswaardigheden en natuurlijk ook een paar prachtige parken. In park Mont Juic was ook een botanische tuin, maar dat hele park bleek wel zo gigantisch groot dat we het niet gevonden hebben. Wel vonden we een groot terras vanwaar we een prachtig overzicht over de stad hadden in het zonnetje (het was 20 graden) met een glas Sangria. Och, er zijn ergere dingen, nietwaar?
Overal in de stad, buiten de stad en zelfs langs de snelwegen zie je palmbomen staan. Maar we waren toch ook weer blij om die van ons eigen te zien. Alles stond er nog goed bij ondanks de storm die hier had huisgehouden. We hebben dit jaar heel veel krokusjes die echt door de hele tuin staan. Het is een leuk gezicht en samen met de blauwe druifjes, gele narcissen en de dieproze kleuren van de camellia's geeft het een vrolijk voorjaarsgevoel.